Nieuws

Update in verband met EPC & renovatieverplichting in residentiële gebouwen in het Vlaams Gewest.

De verplichting om een energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen bij de verkoop van een woning bestaat al een hele tijd. Ook voor de verhuur van een woning is dit verplicht sinds 01/01/2009. Een EPC is 10 jaar geldig.

 

In appartementsgebouwen moeten ook de gemeenschappelijke delen over een EPC beschikken.

Voor grotere gebouwen (min 15 appt) is dat sinds 01/01/2022. Middelgrote gebouwen (5 tot 15 appt) moeten aan deze verplichting voldoen sinds 01/01/2023 en kleinere gebouwen (2 -5 appt) vanaf 01/01/2024. Deze EPC zijn ook 10 jaar geldig.

 

Sinds 1 januari 2023 is de koper van een energieverslindende woning (EPC klasse E of F) verplicht om deze woning binnen de 5 jaar energetisch te verbeteren tot klasse D.

Vanaf 01/01/2028 zal er een verplichting zijn om energetisch te renoveren tot klasse C (bij de aankoop van een woning). Deze verplichting geldt zowel bij verkoop als bij schenking maar niet bij erfenis van een woning.  Indien er een renovatieplicht op de woning rust moet dit expliciet vermeld worden (zowel in de publiciteit, in de compromis als in de notariële akte)

Wie het label niet tijdig haalt riskeert een administratieve boete van 500 € tot 200.000 €. Er wordt dan een nieuwe termijn vastgelegd waarbinnen men alsnog aan de verplichting moet voldoen.

De termijn van 5 jaar is eigen aan de woning. Als men de woning na bvb 2 jaar verkoopt zonder dat die energetisch gerenoveerd is zal de nieuwe eigenaar daar nog 3 jaar tijd voor hebben.

 

Eigenaars-bewoners hebben voorlopig geen verplichting om energetisch te renoveren.

Eigenaars-verhuurders daarentegen wel. Indien er geen dakisolatie aanwezig is kan dit aanleiding geven tot een gebrek van categorie II (in de woningkwaliteitsnorm van de Vlaamse Wooncode). Een gebrek van categorie II maakt de woning ongeschikt. Ook bvb het ontbreken van dubbel glas in de keuken, living of slaapkamer van een huurwoning is sowieso een inbreuk van categorie II.

Verhuurders mogen de komende tijd (voorlopig tot 01/10/2023) trouwens ook geen indexatie van de huur toepassen indien de woning een EPC van klasse E of F bezit. Zonder geldig EPC mag dat ook niet. Bij een EPC klasse D mag 50% van de indexatie toegepast worden.

 

Niet-residentiële gebouwen (kantoren, winkels, enz) hebben sinds 01/01/2022 ook een energetische renovatieplicht bij overdracht. Zij moeten binnen de 5 jaar EPC categorie C behalen. Dit EPC (NR) is 5 jaar geldig.

Vanaf 01/01/2026 zullen grotere niet-residentiële gebouwen, ongeacht overdracht of niet, sowieso over een EPC NR (niet-residentieel) moeten beschikken. Voor kleine niet-residentiële gebouwen (bvb kleinhandel, winkel, vrij beroep, B&B, enz.) is hiervoor (nog) geen datum vastgesteld.

 

 

Luk Dobbelaere (1 februari 2023)

%d bloggers liken dit: