Nieuws

Laatste update registratierechten in het Vlaams Gewest.

In het Vlaams gewest betaalt u sinds 2020 het tarief van  6% registratierechten bij de aankoop van de enige gezinswoning.

Bij de aankoop van een ander onroerend goed betaalt u in de regel 10%. Uitzondering hierbij is de aankoop voor verhuur via een SVK (sociaal verhuur kantoor). Dan bedragen de registratierechten 7%.

 

Voorwaarden bij de enige gezinswoning (6% registratierechten):

. de aankoop moet gebeuren door een natuurlijk persoon (geen vennootschap)

. het moet een bestaande woning zijn (geen bouwgrond) en de aankoop moet in volle en volledige eigendom gebeuren.

. de koper mag nog geen volle/volledige eigenaar zijn van een andere woning

. de koper moet op het adres van de gekochte woning ingeschreven worden binnen de 3 jaar na het verlijden van de notariële aankoopakte.

 

Bijkomende vermindering registratierechten (enige) gezinswoning:

Voor woningen (of appartementen) tot 200.000 € dient men op de eerste schijf van 80.000 € geen registratierechten te betalen (dit komt neer op een korting van 5.600 €) Voor woningen (of appartementen) in de kernsteden (zoals Vilvoorde of Leuven) of in de Vlaamse Rand (zoals Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst) is deze verkoopprijs bepaald tot 220.000 € (> vrijstelling registratierechten op de eerste schijf van 80.000€)

 

Verminderd registratietarief voor ingrijpende energetische renovatie (5%):

Het bovenvermelde tarief kan worden verminderd tot 5% indien de woning voor een belangrijk deel energetisch wordt gerenoveerd binnen de 5 jaar na de aankoop. Meer informatie over deze voorwaarden: www.energiesparen.be/EPB-pedia/indeling-gebouw/IER

 

Verminderd registratietarief bij sloop- en herbouwwerkzaamheden (5%):

Het bovenvermelde tarief kan ook (vanaf 2021) worden verminderd tot 5% indien de woning gesloopt en (deels) heropgebouwd wordt. Hierbij moet minstens 75% van de buitengrenzen van het nieuwe gebouw nieuw gebouwd zijn.

 

Verminderd registratietarief bij de aankoop van een beschermd monument (1%):

Bij de aankoop van de enige gezinswoning die een beschermd monument is bedragen de registratierechten 1%. Voorwaarde hierbij is dat voldoende (min. 5%) wordt geïnvesteerd in het behoud van dit erfgoed en dit binnen de 5 jaar.

 

‘Meeneembaarheid’ van registratierechten is ook nog steeds van toepassing. Dit wil zeggen dat men voor de vorige woning reeds betaalde registratierechten in mindering kan brengen bij de aankoop van de huidige woning. Men heeft 2 jaar (na verlijden akte) tijd om de oude woning te verkopen. Het bedrag van de meeneembaarheid is maximaal 12.500 €.

 

Luk Dobbelaere (28 december 2020)