Nieuws

Wijziging registratierechten in het Vlaams Gewest (vanaf 2022)

Vanaf 1 januari 2022 betaalt u in het Vlaams gewest het tarief van  3% registratierechten bij de aankoop van de enige gezinswoning.   (voorheen 6%)

Bij de aankoop van een ander onroerend goed betaalt u in de regel 12% (voorheen 10%). Uitzondering hierbij is de aankoop voor verhuur via een SVK (sociaal verhuur kantoor).

Dan betaalt u 7% registratierechten. Ook voor de aankoop van landbouwgrond en natuurgebied is er een uitzondering en blijft het tarief van 10% behouden.

 

Voorwaarden bij de enige gezinswoning (3% registratierechten):

. de aankoop moet gebeuren door een natuurlijk persoon (geen vennootschap)

. het moet een bestaande woning zijn (geen bouwgrond) en de aankoop

moet in volle en volledige eigendom gebeuren.

. de koper mag nog geen volle/volledige eigenaar zijn van een andere woning.

(indien dit niet zo is en de koper wil toch genieten van de 3% registratierechten, moet de andere  woning binnen de 2 jaar verkocht zijn)

. de koper moet op het adres van de gekochte woning ingeschreven worden binnen de

3 jaar na het verlijden van de notariële aankoopakte.

 

Bijkomende vermindering registratierechten (enige) gezinswoning:

. voor woningen (of appartementen) tot 200.000 € dient men op de eerste schijf van 80.000 €

geen registratierechten te betalen (dit komt neer op een korting van 2.400 €)

. voor woningen (of appartementen) in de kernsteden (zoals Vilvoorde of Leuven) of in de

Vlaamse Rand (zoals Affligem, Asse, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Hoeilaart, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Kraainem, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Overijse, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Ternat, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem, Zemst) is deze verkoopprijs bepaald tot 220.000 € (> vrijstelling registratierechten op eerste schijf van 80.000 €)

 

Verminderd registratietarief voor ingrijpende energetische renovatie (1%):  (voorheen 5%)

Het bovenvermelde tarief kan worden verminderd tot 1% indien de woning energetisch wordt gerenoveerd binnen de 5 jaar na de aankoop. De woning moet het E60 peil behalen (EPC).

 

Verminderd registratietarief bij sloop- en herbouwwerkzaamheden (1%):  (voorheen 5%)

Het bovenvermelde tarief kan ook worden verminderd tot 1% indien de woning gesloopt en (deels)

heropgebouwd wordt. Hierbij moet minstens 75% van de buitengrenzen van het nieuwe gebouw nieuw gebouwd zijn. De woning moet eveneens het E60 peil behalen (EPC).

 

Verminderd registratietarief bij de aankoop van een beschermd monument (1%):

Bij de aankoop van de enige gezinswoning die een beschermd monument is bedragen de registratierechten 1%. Voorwaarde hierbij is dat voldoende (min. 5%) wordt geïnvesteerd in het behoud van dit erfgoed en dit binnen de 5 jaar. Indien de beschermde woning niet als enige woning dienst doet bedragen de registratierechten 6%.

 

‘Meeneembaarheid’ van registratierechten dooft uit per 31/12/2023. Tot dan krijgen kopers de keuze tussen het tarief van 3% (of 1%) maar dan kunnen ze geen gebruik maken van de meeneembaarheid of het oude tarief van 6% (of 5%) met meeneembaarheid. Men heeft 2 jaar (na verlijden akte) tijd om de oude woning te verkopen. Het bedrag van de meeneembaarheid is maximaal 13.000 €.                         Vanaf 1 januari 2024 stopt het stelsel van meeneembaarheid definitief.

 

Luk Dobbelaere (8 december 2021)

%d bloggers liken dit: